Suomen Lihavuustutkijat ry:n ensimmäiset

 

PAINONHALLINTA- JA LAIHDUTUSLIMBO-

PALKINNOT JAETTIIN

 

VUODEN 2000 PAINOHALLINTAPALKINTO KIINTONAINEN- JA KILOKIMPPA-TOIMINNALLE

KiintoNainen-toiminta alkoi vuonna 1992 ja KiloKimppa 1995. Niiden yhteydessä on koulutettu lähes 600 ohjaajaa. Vuoden 1999 loppuun mennessä KiintoNainen ja KiloKimppa-ohjelmiin on osallistunut yli 13 000 henkilöä. Toimintaa pyörittää tällä hetkellä Suomen Kuntourheiluliitto ry.

KiintoNainen- ja KiloKimppa-toiminta tavoittaa suuren määrän ihmisiä urheilu- ja voimisteluseurojen ja työterveyshuollon kautta. Kehitetyt ohjelmat perustuvat tutkittuun tietoon lihavuudesta ja painonhallinnasta ja niissä on iloinen liikunnallinen meininki.

 

Ravitsemussuunnittelija Katri Pöllänen

Suomen Kuntourheiluliitto ry

puh (09) 3481 2338

e-mail: katri.pollanen@skul.fi

Terveysliikunnan ohjelmapäällikkö

Tiina Lampisjärvi

Suomen Kuntourheiluliitto ry

puh (09) 3481 3185

e-mail: tiina.lampisjarvi@skul.fi

 

VUODEN 2000 LAIHDUTUSLIMBO-PALKINTO ETIKKAVALMISTEILLE

Omenaviinietikan mainonnassa käytetään tyypillisiä laihdutusbisneksen väittämiä. "Omenaviinietikkakapselit toimivat eräänlaisena ’rasvapoliisina’. Niiden vaikuttavat aineet antavat täysille rasvasoluille käskyn tyhjentyä ja luovuttaa rasva vereen lihaksiin kuljetettavaksi…Omenaviinietikkakapselit avaavat vatsan, lanteiden, reisien ja takamusten rasvavarastot…Laihdu jopa 5 kiloa 8 päivässä". Ilmoittelussa käytetään epäasiallista mielikuvamainontaa, jota tuetaan naisvartalon kuvilla: "Katso uskomattomia tuloksia. Nyt miehet viheltävät perääni kaupungilla. Minua ei enää kutsuta miss Piggyksi".

Mitään mainittuja ominaisuuksia ei etikalla tai omenaviinietikalla tiedetä olevan. Halpaa pullotavaraa myydään kalliina kapseleina. Omenaviinietikkakapseleita myy mm. Salg Direkt postimyyntinä.

 

PAINONHALLINTA- JA LAIHDUTUSLIMBO-PALKINNOT

Suomen lihavuustutkijat ry. on päättänyt jakaa vuosittain kaksi lihavuuden hoitoon ja ehkäisyyn liittyvää tunnustuspalkintoa. Niiden tarkoituksena on kiinnittää huomiota toisaalta asialliseen lihavuuden hoitoon ja ehkäisyyn, toisaalta alalla rehottavaan epäasialliseen ja tehottomia menetelmiä markkinoivaan bisnekseen. Palkintojen saajat valitsee Lihavuustutkijat ry:n hallitus. Ensimmäiset palkinnot myönnetään 29.3. 2000 iltapäivällä Helsingissä.

Painonhallintapalkinnon valintaperusteita ovat tieteelliseen tutkimukseen perustuva toiminta ja laaja-alaisuus, mikä tavoittaa riittävän suuret ihmisjoukot.

Laihdutuslimbo-palkinnon valinnassa ongelmana oli runsas tarjonta. Lihavuustutkijat ry:n hallitus päätyi siihen, että palkintoa ei jaeta sellaisille tuotteille, joiden tehottomuus on ilmeinen. Tämä pudotti ehdokkaiden joukosta pois mm. laihdutussaippuan, laihdutuspohjalliset, laihdutushousut.

Laihdutuslimbo-palkinnon valintaperusteena oli, että tuotetta on markkinoitu näennäistieteellisin perustein, minkä vuoksi kuluttaja menee helposti lankaan. Keskustelun alaisina olivat mm. tänä vuonna paljon esillä olleet omenaviinietikka, kalsiumpyruvaatti, sitriini ja kitosaani sekä eräät laihdutusbisnestä estottomasti esittelevät lehdet.

 

SUOMEN LIHAVUUSTUTKIJAT ry

Suomen lihavuustutkijat ry. on tieteellinen yhdistys, joka aloitti toimintansa 1988. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää lihavuuteen liittyvää tutkimusta Suomessa. Seurassa on tällä hetkellä noin sata jäsentä, jotka edustavat eri tieteenaloja (lääkäreitä, ravitsemusterapeutteja, sairaanhoitajia, psykologeja).

 

Aila Rissanen

Dosentti

Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja

Helsingin yliopistollinen keskussairaala

puh 0400 258 301

aila.rissanen@medi.inet.fi

Pertti Mustajoki

Dosentti

Lihavuustutkijat ry:n hallituksen jäsen

Peijaksen sairaala

puh. (09)8575 7533

pertti.mustajoki@peijas.ushp.fi